HOE KAN IK JE HELPEN?

OnlineOlie.be is de dé online specialist in oliën en smeermiddelen voor wagens, motorfietsen en tal van andere specifieke toepassingen. Wij staan voor deskundig advies, scherpe prijzen en snelle levering.

GRAAG SMEERADVIES
Help mij aan de juiste olie!
GEWOON EVEN KIJKEN
Voorlopig geen hulp nodig :)
USP
GRATIS VERZENDING: Bij bestellingen boven de 100€.

Ricinusolie voor racing

Ricinus olie, castor olie, wonderolie. Allemaal benamingen voor hetzelfde. Het is voornamelijk gekend als een laxeermiddel, maar het is ook een uitstekende olie voor zwaar opgevoerde tweetaktmotoren.

Wat is ricinusolie?

Ricinusolie verkrijgen we door het pletten en uitpersen van de bonen van de ricinusboom. Hetgeen dat overblijft is echter een zéér giftig goedje. Dus daar blijven we af.

Ricinusbonen

Wat zijn de voordelen van Castorolie

Tweetaktmotoren zijn vaak zo hard opgevoerd dat ze over de 16.000 toeren gaan. Een synthetische olie pikt dan niet zo goed meer op in de cilinderwand.

Ricinusolie heeft echter de eigenschap dat deze onder de warmte van de verbranding zeer dun wordt, waardoor deze ook boven de 16.000 rpm nog goed door de groeven van de cilinderwand loopt. Maar toch nog dik genoeg blijft om fatsoenlijk te smeren.

Wat zijn de nadelen van Ricinusolie?

Zuigers met en zonder koolafzettingRicinusolie vervuilt de motor zeer fel bij het verbranden. Er komt extreem veel koolafzetting en roetaanslag op de zuiger. Hierdoor kunnen de zuigerveren vast gaan zitten met alle gevolgen van dien.

Afbeelding rechts toont het verschil zeer goed. Kijk vooral naar de bovenkant van de zuiger, de zijkant doet er hier niet toe:

  • Links: 5 uur met ricinusolie en ziet pikzwart van het roet. De zuigerveren zitten ook zeer stroef
  • Rechts: 20 uur met Syn 100 esterolie en de bovenkant is nog netjes grijs (zuiver dus).

Wanneer wel of niet Castorolie?

Ricinusolie kan je best enkel gebruiken bij racemotoren van de vorige generatie: racemotoren waar er géén nicasyl laag in de cilinder ligt.

Recentere 2-takt motoren draaien iets minder toeren. Bijvoorbeeld de Rotax Max kartmotor neemt slechts 14.000rpm. Hierdoor bekomen we een revisieinterval van 30-50 uur voor de zuiger.

Het gevaar vormt zich dan dat er zoveel aanslag op de zuiger komt dat alles vast gaat onder het vuil. Motoren die draaien op Ricinusolie moeten dus zeker om de 10 uur een andere zuiger krijgen!

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update van de nieuwste blogartikels in uw mailbox.