HOE KAN IK JE HELPEN?

OnlineOlie.be is de dé online specialist in oliën en smeermiddelen voor wagens, motorfietsen en tal van andere specifieke toepassingen. Wij staan voor deskundig advies, scherpe prijzen en snelle levering.

GRAAG SMEERADVIES
Help mij aan de juiste olie!
GEWOON EVEN KIJKEN
Voorlopig geen hulp nodig :)
USP
GRATIS VERZENDING: Bij bestellingen boven de 100€.

6 functies van motorolie

Olie is voor de motor als bloed voor het lichaam. Het moet overal komen om ervoor te zorgen dat er niets afsterft en alles naar behoren blijft werken.

In dit artikel bespreken we de verschillende functies van motorolie.

Smeren

Dit is uiteraard de hoofdfunctie van motorolie. Door het contact tussen bewegende onderdelen te verminderen, treedt er minder slijtage op. Hierdoor gun je jouw motor een langere levensduur.

Koelen

Een tweede belangrijke functie van motorolie is het afvoeren van warmte. Warmte wordt opgebouwd door het verbranden van de brandstof.

Reinigen

Ondanks dat motorolie het contact tussen bewegende delen vermindert, zal er altijd slijtage optreden. Dit bijvoorbeeld onder de vorm van ijzervijlsel. De motorolie hoort dit "vuil" mee te nemen naar de oliefilter. Op deze manier blijven de motor en de lagers vrij van vijlsel en vuil.

Afdichten & voeden

Olie mag niet overal komen. Olie moet in het onderblok of carter blijven en daar de lagers, zuiger en cilinderwand (alles onder de zuigerveren) smeren.

De motorolie moet verder ook alle afdichtingen "voeden". Deze bestaan uit vrij duurzaam rubber, maar zoals je zelf weet wordt rubber broos. Een goede olie vertraagt dit proces van broos worden.

Corrosie

De temperatuur in je motor stijgt als je rijdt, en daalt weer als je de wagen stil legt. Dit proces van steeds opwarmen en afkoelen kan condens in de motor teweeg brengen als deze al wat kilometers op de teller heeft.

Condens kan corrosie en roest betekenen. Goede motorolie gaat dit tegen door een blijvende film te aan te leggen.

Geluidsdemper

Dit is een indirect gevolg van de smerende eigenschappen van motorolie. Doordat er minder direct contact is tussen alle bewegende onderdelen, wordt er ook minder geluid geproduceerd.

Dit is ook een gouden tip waaraan je zélf al meteen kan horen of je een goede olie in je wagen hebt. Een goede olie, hoor je meteen dat de motor soepel loopt en soepel in toeren gaat.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update van de nieuwste blogartikels in uw mailbox.