HOE KAN IK JE HELPEN?

OnlineOlie.be is de dé online specialist in oliën en smeermiddelen voor wagens, motorfietsen en tal van andere specifieke toepassingen. Wij staan voor deskundig advies, scherpe prijzen en snelle levering.

GRAAG SMEERADVIES
Help mij aan de juiste olie!
GEWOON EVEN KIJKEN
Voorlopig geen hulp nodig :)
USP
GRATIS VERZENDING: Bij bestellingen boven de 100€.

Auto's: motortypes

Heb je je ooit al wel eens afgevraagd wat al die terugkerende lettercombinaties zijn achterop de wagen? TDI, TSI, TFSI, enzovoort?

Sommige van deze "afkortingen" zijn duidelijk. Om te weten dat de "D" voor Diesel staat, moet je geen auto-ingenieur zijn, maar wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze motortypes?

Onder de benzinemotoren bestaat er niet zoveel diversiteit. Bij de Dieselmotoren daarentegen kunnen we bij wijze van spreken 101 verschillende types onderscheiden.

Algemeen / meest voorkomend

TDI: Turbocharged Direct Injection

Ontwikkeld door Audi in 1989 en tot op vandaag nog steeds een veel gezien motortype. De atmosferische dieselmotor (met indirecte injectie) verbruikte destijds véél meer brandstof om een gelijk vermogen te produceren dan een normale (atmosferische) benzinemotor.

Hierbij komt dus de eerste doorbraak: waar een atmosferische motor de lucht zelf moet "aanzuigen", pusht de turbo grote hoeveelheden lucht in de luchtinlaat.

Een turbo is namelijk een simpele turbine met daarin een compressor dat de energie van de uitlaatgassen (druk en warmte) gebruikt om die grote luchthoeveelheden in de cilinder te blazen. Hierdoor krijg je een stuk meer vermogen als alle andere parameters gelijk blijven.

Deze technologie wordt door tal van automerken toegepast: Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, 

TDCi

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update van de nieuwste blogartikels in uw mailbox.